NACRTNA GEOMETRIJA

STRANE - Pages

January 21, 2011

Krsna slava Sveti Jovan Krstitelj



Волим крсне славе јер оне су још увек једино везивно ткиво за Србе широм планете. Крсна лава је закон!

Слави се 20 јануара, и сваке године идем на два еста у граду, једна код кума а друго место је пријатељица моје жене.

Изванредно се проведемо на оба места и то тако да још дуго препричавамо. Мислим да је лепо видети људе које које први пут видиш а још лепше је што се ми уствари не познајемо али нас зближи то што знамо домаћина славе. Права ствар!

Елем на овој другој славској трпези упознасмо како је то некад било у војсци нама добро знаној као ЈНА. Дакле некад једна од већи сила овог дела света имала је велики значај за све нас колико год је неки понижавали а поготову сад госн Шутановац који је свео на организоацију манју од ловачког удружења Србије.

Ја и један гост на слави испричасмо се као луди о догодовштинама. Он крене са моментом вежби из гађања, ја се подсетих бацања бомби, он крене са епизодом бежања из касарне ноћу, ја све присутне подсетих како сам отишао на концерт славне групе WEATHER REPORT у Љубљану, све уз специјалну дозволу да могу да се вратим кад стигнем! Дакле тај концерт никад, никад, никад нећу да заборавим. ТО је било нешто непредвиђено лепо и моћно. Можете мислити ја обучен у војну униформу улазим у халу Тиволи, већ узаврелу и у пакленој атмосфери се очекује излазак старих мајстора џез рока.

Невероватно какве смо слободе имали у то време и како смо то олако препустили забораву. Па сам одлазак у војску је већ био догађај у тој ЈУГОСЛАВИЈИ. Неке породице су испраћале војнике различитих генерација уз музику. То еј било заиста лепо. Многи од нас су ишли у војску скромно и отмено али тамо смо били сви ан једном месту а различити. Годишта, структура личности, имовинско стање, породично стање, образовање, по свему смо се разликовали али некако смо сви били исти. Слободно ми јавите ако сте лично ви имали нека друга искуства.




The origins of the JNA can be found in the Yugoslav Partisan units of World War II. As part of the antifascist People's Liberation War of Yugoslavia, the People's Liberation Army of Yugoslavia (NOVJ), a predecessor of the JNA, was formed in the town of Rudo in Bosnia and Herzegovina on December 22, 1941. After the Yugoslav Partisans liberated the country from the Axis Powers, that date was officially celebrated as the Day of the Army in the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFR Yugoslavia).

In March 1945, the NOVJ was renamed the Yugoslav Army (Jugoslovenska Armija) and finally on its 10th anniversary on December 22, 1951, received the adjective "People's" (Narodna).

No comments: